schermafbeelding_2023-12-19_om_17.07.53.png

De koopkrachtpremie: de tijd dringt

19/12/2023 - 17h

De feestdagen zijn in aantocht en dan is wat extra budget altijd mooi meegenomen. De koopkrachtpremie kan je hierbij helpen. Al lopen de onderhandelingen in sommige bedrijven of sectoren nog en heeft niet iedereen recht op zo’n premie. De tijd om tot een akkoord te komen begint stilaan te dringen, want de CAO’s moeten voor het einde van het jaar afgesloten zijn.

Even helemaal terug naar het begin. Wat is de koopkrachtpremie juist?

De koopkrachtpremie kwam er na het afspringen van een IPA (interprofessioneel akkoord) binnen de groep van tien. Hierin kunnen de nationale onderhandelaars o.a. bepalen hoeveel de lonen nog maximaal mogen stijgen bovenop de indexeringen voor de komende 2 jaar (2023 en 2024). Werkgevers en werknemersvertegenwoordigers zijn jammer genoeg niet tot een akkoord gekomen waardoor de regering een aantal beslissingen heeft genomen.

Zo besliste deze regering om de loonnorm op 0,0 % te houden. D.w.z. dat lonen in principe niet mogen stijgen bovenop de indexeringen de komende 2 jaar (2023-2024). Baremieke verhogingen of verhogingen die doorlopen vanuit een vorig akkoord mogen wel nog worden doorgevoerd. Werknemers bleven niet volledig in de kou staan, want de regering besliste ook om een premie uit te delen aan de ondernemingen die goede of heel goede resultaten behaald hadden de afgelopen jaren. Deze premie is de zogenaamde koopkrachtpremie. Deze premie werd uitbetaald aan werknemers van bedrijven die in 2022 hoge winsten of uitzonderlijk hoge winsten hadden geboekt. Wat nu juist een hoge of een uitzonderlijk hoge winst inhoudt, moet eerst worden vastgelegd in sectorale regels. Pas daarna bekijken ondernemingen of ze in aanmerking komen of niet en hoeveel hun koopkrachtpremie bedraagt. De maximale waarde van deze premie kan oplopen tot €750 die kan worden uitgekeerd als consumptiecheque of als ecocheque.

Heb je tot op vandaag nog geen koopkrachtpremie ontvangen, dan kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat men niet komt tot een akkoord op het niveau van de sector. Of het ontbreekt aan een akkoord op het niveau van het bedrijf. Mogelijks voldoet jouw bedrijf niet aan de voorwaarden die in de sector zijn bepaald rond hoge winsten en heb je dus geen recht op deze premie. Sommige bedrijven kunnen wel nog tot een akkoord komen, maar betalen de premie pas uit in het eerste kwartaal van 2024. Dan is het voor die werknemers nog even wachten tot ze kunnen genieten van hun koopkrachtpremie.

Uit ervaring stellen we vast dat wanneer je de coronacrisis goed doorkwam met stabiele en goede resultaten, de meeste sectorale regels jou geen recht geven op zo’n premie. In dat geval kan je nog steeds tot het einde van de maand december een akkoord sluiten op het niveau van het bedrijf. Op bedrijfsniveau mag je steeds afwijken van sectorale regels indien je deze regels verbetert voor de werknemers. Vraag dus zeker eens na of er al rond de koopkrachtpremie is onderhandeld, want de tijd dringt. Het is dus nu de laatste moment om erover te spreken binnen jouw bedrijf.